Enklare HR- och arbetsrättsstöd – på ett sätt som sparar tid och minskar risker

Vi på Arbetsrättsbyrån MBL 11 tar nu nästa steg i att göra HR- och arbetsrättsligt stöd ännu mer tillgängligt och smidigt för dig som arbetsgivare. Med hjälp av EU-finansiering bygger vi en modern digital kundportal som samlar våra elva HR-tjänster på ett ställe.

HR

Vad innebär det för dig som kund?

 

Allt samlat på ett ställe

Du får en inloggning till portalen där du enkelt kan följa dina ärenden, ladda upp dokument och ta del av rådgivning när det passar dig.

Mindre administration – mer tid till verksamheten

Du slipper leta i e-posttrådar och kan istället hantera avtal, policys och frågor digitalt, med tydlig överblick över pågående processer.

Snabb tillgång till experthjälp

Med digitala verktyg och struktur får du snabbare svar och bättre stöd i vardagen, oavsett om det gäller en akut arbetsrättsfråga eller långsiktig HR-utveckling.

Trygghet och regelefterlevnad

Systemet hjälper dig att följa lagkrav och minskar risken för misstag – så att du kan känna dig trygg med att både medarbetare och verksamhet är i goda händer.

Stöd som växer med dig

Oavsett om din verksamhet är lokal eller internationell kommer portalen att vara anpassad för att stötta er på nya marknader i EU.

Vi gör det enklare att vara arbetsgivare – varje dag.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

Vill du veta mer om hur digitaliseringen kommer att fungera och vad det innebär för dig? Hör av dig till oss – vi berättar gärna mer.

Andra Guider

HR

En lyckad rekrytering börjar med en tydlig kravprofil. Den visar inte bara vilken kompetens och erfarenhet som krävs, utan också vilka personliga egenskaper som får någon att trivas och prestera.

Arbetsrätt

Vi har samlat på oss en enorm mängd erfarenhet gällande anställningsavtal. Dels i vårt förebyggande arbete till våra fasta kunder och dels genom våra över 50 arbetsrättsliga domstolstvister som ofta även innehåller problem gällande anställningsavtalet

Arbetsrätt

Att skydda sin verksamhet mot säkerhetshot är en central del av ett ansvarsfullt arbetsgivarskap. För verksamhetsutövare inom säkerhetskänsliga verksamheter är det särskilt viktigt att identifiera och hantera risker som kan påverka Sveriges säkerhet. Säkerhetsskydd handlar om att förhindra att skyddsvärd information eller kritiska funktioner utsätts för allvarliga hot som kan skada verksamheten eller samhället i stort. Kravet på säkerhetsskydd utgår från säkerhetsskyddslagen (2018:585), som reglerar hur verksamheter med säkerhetskänslig verksamhet ska skydda sig mot säkerhetshot.