Arbetsbrist och korttidsarbete
När pandemin slog till med full kraft resulterade det i att de flesta företag inom hotell- och restaurangbranschen drabbades av arbetsbrist. Massarbetslöshet hotade näringen och som ett svar aktiverade Sverige reglerna om korttidsarbete (eller korttidspermittering som det också kallas). Detta var dock i stort sett helt nytt och varken ansvarig myndighet eller företag begrepp hur lagstiftningen skulle tolkas. Som rådgivare föll det på oss att tolka lagstiftning och ständigt skiftande uttalanden från Tillväxtverket.
Uppsägningar och förhandlingar
För många företag räckte dock inte korttidsarbete och det statliga stödet till, varför uppsägningar av personal var oundvikligt i de flesta fall. Vi vägledde såväl multinationella företag som små arbetsgivare genom den arbetsrättsliga djungeln av fackliga förhandlingar, turordning, formalia och företrädesrätt. Tack vare vår hjälp klarade sig många företag ändå igenom krisen och kunde så småningom långsamt återhämta sig.