Vad kan arbetsgivare göra i kris som skapar produktionsstörningar?
I grunden har en arbetsgivare tre alternativ:
- Säga upp personal på grund av arbetsbrist, eller
- uppmuntra till semester eller annan ledighet genom frivillig överenskommelse, eller
korttidsarbete (gäller under 2020). - Korttidsarbete
Alternativ 1 – Uppsägning eller omplacering på grund av arbetsbrist
Att säga upp personal på grund av arbetsbrist är inte ovanligt vid produktionsstörningar. Arbetsgivaren kan säga upp så mycket personal som krävs för att företaget ska kunna klara sig igenom produktionsstörningar. Om företaget inte vill förlora personal är ett alternativ att omplacerar anställda till en tjänst med lägre sysselsättningsgrad. Då finns givetvis risken att vissa anställda kommer tacka nej till erbjudandet och därför kommer att sluta på företaget.
Alternativ 2 – Semester eller annan ledighet genom frivillig överenskommelse
Om arbetsgivaren gör bedömningen att krisen är så pass kortlivad att produktionsstörningen inte kommer pågå under en längre tid så kanske arbetsgivaren helst vill undvika att säga upp eller omplacera någon personal alls. I en sådan situation kan det vara bättre att uppmuntra de anställda till semester eller annan ledighet genom frivillig överenskommelse. Företaget kan i regel inte tvinga de anställda att ta ut semester eller ledighet (utanför huvudsaklig semester), utan den måste i så fall vara frivillig.
För att förmå anställda att ta ut frivillig semester eller annan ledighet genom frivillig överenskommelse kan arbetsgivaren exempelvis erbjuda extra semesterdagar om semestern tas ut under önskad period.
Alternativ 3 – Korttidsarbete
Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att en arbetsgivare tillfälligt kan minska arbetstagares arbetstid och få stöd från staten för att täcka vissa delar av kostnaden. Förutsättningarna för att få använda sig av korttidsarbete skiljer sig åt i vissa delar beroende på om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen eller ej. Möjligheten för att söka stöd kommer gälla från den 7 april och hela 2020, med retroaktiv tillämpning från 16 mars 2020.
Reglerna och utgångspunkterna för bedömning av stödet för korttidsarbete ändras kontinuerligt eftersom lagen ännu inte trätt i kraft. Därför rekommenderar vi att ni kontaktas oss om ni har frågor eller behöver hjälp med detta. Mer information finns även att tillgå på Tillväxtverkets hemsida.
”Det är viktigt att då och då klargöra vad som gäller angående raster och pauser. Annars har det en tendens att springa iväg”