Måste företaget bevilja tjänstledighet för studier, hur länge och för vilken sorts studier kan en anställd kräva ledighet för?

Vi fick nyss frågan från ett företag om vad som gäller när en anställd ber om studieledighet. Ansökan avsåg flera år, var på halvtid och bara under terminerna. Jag kan redan nu säga att företagets val står mellan att godkänna eller skjuta upp ledigheten. 

HR

Förutsättningar för att lagen ska gälla är att den anställde uppfyller en kvalificeringstid på 6 månaders anställning eller 12 månader under de senaste två åren innan ledigheten. Enkelt uttryckt så har den anställde en oinskränkt rätt till ledighet för studier. Ämnet behöver inte ha med tjänsten att göra. Rätten gäller i den omfattning som är nödvändig för de studier ansökan avser och i den omfattning som den anställde anser behövligt för att klara sina studier.

Hur kan du som arbetsgivare agera om det inte passar verksamheten?

Företagetet kan på grund av praktiska och ekonomiska skäl skjuta upp ledigheten. Detta besked ska lämnas definitivt och utan dröjsmål. Beroende på om det finns kollektivavtal eller ej så kan uppskjutning ske mellan 6 och 24 månader. I annat fall krävs samtycke från den lokala arbetstagarorganisationen och efter 24 månader kan den anställde begära rättslig prövning.

I detta fall då ledighetsansökan inte alls passar verksamheten tänker jag mig att det kan vara klokt att ta en dialog med den anställde om vilka problem man som arbetsgivare upplever. Kanske går det att hitta en ledighet som inte innebär praktiska och ekonomiska bekymmer för arbetsplatsen? I annat fall så riskerar den anställde att ledigheten skjuts upp. Jag tänker mig också att även om det finns en rätt till ledighet är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, det vill säga att hur halvtidsschemat ser ut avgör arbetsgivaren. Alternativt så kanske för att lösa situationen en omplacering inom ramen för anställningsavtalet kan vara nödvändig?

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.