Pensionsåldern som försvann

Om vi i genomsnitt lever längre framöver så kommer åldern för tidigaste uttag av allmän pension att höjas och följa medellivslängdens utveckling. Med anledning av detta så har staten infört riktålder för pensionen och gjort en del förändringar i lagen om anställningsskydd.

Arbetsrätt

Beslutat är att från 2020 är lägsta åldern för att ta ut allmän pension 62 år som höjs till 63 år 2023. Beslutat är att ny LAS ålder från 2020 är 68 år och höjs till 69 år 2023. LAS åldern är den ålder som en anställd har rätt att kvarstå i anställning. Därefter kommer sannolikt åldern för tidigaste uttag och den så kallade LAS åldern att kopplas samman med en riktåldersberäkning som bygger på vår medellivslängd. Tänk på att det i kollektivavtalen kan finnas andra regleringar som gäller under övergångsperioden.

De viktigaste förändringarna i Lagen om anställningsskydd

  • Uppnådd pensionsålder är numera sakliggrund för uppsägning.
  • Underrättelse ska ges till den anställde och facket ska varslas. Detta innebär att det skulle kunna bli en överläggning om frågan.
  • Det är alltid en månadsuppsägningstid som gäller om inte den anställde och företaget enats om annat.
  • Den uppsagda saknar turordningsrätt och företrädesrätt till återanställning.

Vilka konsekvenser kan detta få och bra att tänka på.

Rent generellt så kan man tänka sig att anställa personer som uppnått pensionsåldern blir väldigt bekymmersfritt för företagen. Skulle det inte fungera så är det knappt lönt att avskeda och att hitta på särlösningar vad gäller anställningsformer känns också som överkurs. Hanteringen kommer nog att bli lite som vid provanställning, dvs fungerar det inte så bara avslutar företaget anställningen med 1 månadsuppsägningstid.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.