Hur uppstår anställningsavtalet och vad påverkar dess innehåll?

Ett anställningsförhållande uppkommer så snart ett avtal om arbete har träffats. Anställningsavtalet kan vara såväl muntligt som skriftligt. Det är bara en fråga om att senare kunna bevisa vad den anställde och företaget var överens om. Presumtionen i Lagen om anställningsskydd är att om inget annat är avtalat utgår man från att det är en tillsvidaretjänst avtalet gäller.

Arbetsrätt

Utgångspunkten är att avtalsfrihet råder. Det betyder att är väl båda överens så har man ett giltigt avtal och avtalet kan inte ensidigt ändras av varken den anställde eller företaget.

Parternas avtalsrätt begränsas av lagstiftning, främst Lagen om anställningsskydd men åtminstone ytterligare 20 arbetsrättsliga lagar. Exempelvis kan man inte avtala om endast 10 dagars semester, 80 timmars arbetsvecka eller att ingen uppsägningstid gäller för anställningen.

Anställningsvillkoren är inte statiska

Villkor i anställningsavtalet påverkas och förändras av hur parterna i avtalet beter sig och vad som gäller på arbetsplatsen. Är det fasta arbetstider? Tillåts hemarbete? Ersättning som tidigare betalats ut, varför ska det inte fortsätta? Nya arbetsuppgifter kommer till och gamla försvinner. Det här får till effekt att anställningsavtalet förändras under anställningen.

Några skall krav rörande skriftlig information

Om anställningen är längre än 3 veckor, och senast en månad efter det att arbetet börjat, ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren. Informationen ska lämnas om väsentliga villkor för anställningen.

Annat som kan vara bra att avtala om

För många anställda så finns det också kollektivavtal som påverkar villkoren för anställningen. Eftersom vi har cirka 700 centrala kollektivavtal och ett antal lokala avtal så gäller det att veta om och i så fall vilket avtal som gäller. Många arbetsgivare har också tagit fram en personalhandbok som vanligtvis beskriver rutiner och policys på arbetsplatsen. Det kan inför varje anställning vara klokt att ta en timmes rådgivning för att bestämma vilka villkor som är lämpliga att reglera i anställningsavtalet för just denna person eller befattning.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.