Att anställa utlänningar

Att anställa utländsk personal, vad ska jag tänka på? Viktiga skillnader om det är innanför eller utanför EU.

Arbetsrätt

Utomeuropeiskt medborgarskap

Att anställa arbetstagare med utomeuropeisk nationalitet går utmärkt. Det som krävs av er som arbetsgivare är att personen kan visa sin nationalitet, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Det finns en mängd varianter på hur bevisen kan se ut och vad de heter. Dessa är väl beskrivna på www.migrationsverket.se

Det finns en lag sedan 2013 riktad mot arbetsgivare med syfte att motverka illegal invandring, slavarbete och lönedumpning. Ni som arbetsgivare har ett straffrättsligt ansvar och överträdelser kan leda till böter eller fängelse högst 1 år. Och det gäller såväl om ni agerar uppsåtligt eller bara av oaktsamhet.

Hur kontrollen kan ske från dig som arbetsgivare hittar du på www.migrationsverket.se I korthet går det ut på att innan arbetet påbörjas så ska handlingar kontrolleras som visar att tillstånd att vistas och arbeta finns eller att tillstånd inte behövs. Det finns vissa grupper som automatiskt har tillstånd. Kopia av detta ska du som arbetsgivare spara i 12 månader efter sista anställningsdag.

Andra regler att hålla i huvudet är att om det skulle uppstå tvist om lön så utgår staten ifrån att lönen ska motsvara relevant kollektivavtal. Att arbetet avsett 3 månaders anställning och att denna anställningen är på heltid. Bevisbördan ligger på den part som hävdar annat vad gäller frågan om anställningsgrad och längd.

Underrättelse ska skickas till Skatteverket på blankett SKV 1160 och använd gärna vår anställningsmall. Båda formulären hittas längst ner i texten.

Storbritannien

A Storbritannien lämnar med övergångsavtal

Det finns ett avtalsutkast som innebär att det blir en övergångsperiod från beslutet till slutet av 2020. Det innebär att Storbritannien och deras medborgare hanteras som om de är kvar i EU och de och deras anhöriga 3:e landsmedborgare kan fortsätta att vistas, arbeta och studera. Avtalsutkastet måste godkännas av det Brittiska parlamentet. Vad som ska gäller efter övergången är inte förhandlat och klart utan detta ska göras under övergångsperioden.

B Storbritannien lämnar utan övergångsavtal.

Sannolikheten för NO Dealbrexit är 25% enligt JP Morgan.

Om Storbritannien lämnar EU utan avtal har den svenska riksdagen förberett sig genom att anta tillfälliga undantagsregler för det närmaste året efter utträdet och längst till och med den 29:e mars 2020. Lagändringen träder i kraft 1 juli 2019. Lagändringen innebär i praktiken att medborgare från Storbritannien fortsätter som tidigare.

Tips; Brittiska medborgare ska ansöka om uppehålls och arbetstillstånd nu.

Eu med flera

Att anställa EU-medborgare är lätt, de får börja arbeta direkt och behöver inte arbetstillstånd eller registrera en uppehållsrätt hos Migrationsverket. Den som är anhörig till en EU-medborgare men som själv är medborgare i ett land utanför EU får också arbeta utan arbetstillstånd men ska ansöka om uppehållskort om han eller hon ska vara här i mer än tre månader.

Sammanfattningsvis

Följande grupper behöver inte ansöka om arbetstillstånd för att arbeta i Sverige:

  • EU-medborgare och deras familjemedlemmar
  • Medborgare i Schweiz
  • Personer med status som varaktigt bosatta
  • Medborgare i Norge, Danmark, Finland och Island
  • Personer som har permanent uppehållstillstånd (PUT)
  • Studenter som har uppehållstillstånd för studier på högskolenivå
  • Gästforskare som redan har ett särskilt uppehållstillstånd för forskning
  • Asylsökande som är undantagna från kravet på arbetstillstånd (AT-UND).
  • Vissa yrkesgrupper kan under en begränsad tid komma till Sverige.
  • Medborgare från Storbritannien och Nordirland fram till 29:e mars 2020.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

All vår personal på Arbetsrättsbyrån MBL 11 omfattas tystnadsplikt rörande bland annat ditt företag när du är i kontakt med oss.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.