När företaget påstås ha utsatt en anställd för diskriminering

Som arbetsgivare eller chef så har du ansvar att förebygga och motverka diskriminering på arbetsplatsen.
För en tid sedan blev vi kontaktade av ett företag som påstods ha utsatt en av sina arbetstagare för diskriminering. Det är ingen rolig situation att hamna i. Att påstå att man är diskriminerad är något som en anställd lätt kan slänga ur sig när man känner sig kränkt, eller vill klämma till arbetsgivaren eller någon på arbetsplatsen. Utan inledande kontakt med bolaget begärdes tvisteförhandling med krav på skadestånd av fackföreningen.

Arbetsrätt

Vad gäller egentligen?

Som arbetsgivare eller chef så har du ansvar att förebygga och motverka diskriminering på arbetsplatsen.

Diskriminering är ett lagbrott. Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet att missgynna eller trakassera människor på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna som är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Diskrimineringsförbudet gäller dels när någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan i jämförbar situation. Diskrimineringsförbudet gäller också när det finns en regel eller rutin som verkar neutral men som särskilt missgynnar någon som tillhör de skyddade grupperna och inte kraven är berättigade.

Företaget riskerade i detta fall att bli skadeståndsskyldiga och inte minst få sitt företagsnamn nedsvärtat. Det är inte bara individen som kan driva denna typ av frågor utan det kan även arbetstagarens fackförbunden eller Diskrimineringsombudsmannen göra, så uppbackningen är stor. Knepigt i dessa situationer är frågan om lättnaden av bevisbördan för den som påstår sig blivit diskriminerad. Det vill säga att om den anställde kan visa på missgynnande och visar på omständigheter som ger anledning att anta att diskriminering förekommit så är det upp till arbetsgivaren att bevisa att så inte skett. Obalansen är ganska stor för företag som besväras av att få sitt varumärke nedsvärtat i dessa ärenden tycker jag.

Hur kan man värja sig som arbetsgivare?

Förutom att inte diskriminera så klart, så kan man lämpligen höja ambitionen med de aktiva åtgärderna för att motverka risken för diskriminering och höja medvetenheten i sitt företag. Använd gärna denna guide från Diskrimineringsombudsmannen som stöd i det arbetet. I övrigt så gäller det att som arbetsgivare ha självförtroende nog, har ingen diskriminering förekommit så stå på dig.

För snabb och personlig kontakt med någon av våra arbetsrättsexperter.

Vi kan snabbt bedöma vilken specialist i vårt nätverk som du behöver få kontakt med för att få rätt hjälp. Vi vänder oss bara till företagskunder och är därför specialiserade på arbetsgivarperspektivet.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.