Guide på temat deltidspension, flexpension och förtidspension.

Kan äldre anställda kräva deltidspension?
Vad är flexpension och kollektivavtalad deltidspension?

HR

Vad säger lagen?

Det finns inget i lagen som ger en anställd rätt att gå ner i arbetstid. Vad som regleras i lagen om anställningsskydd är bara den ålder då en arbetsgivare kan säga tack för den här tiden nu är det dags för dig att gå i pension, från 2023 är denna ålder 69 år.

Man kan också tänka sig att en anställd har drabbats av en stadigvarande nedsättning av sin arbetsförmåga på grund av sjukdom och då önskar få en ny tjänst med lägre tjänstgöringsgrad. Möjligheten till detta avgör chefen, det finns ingen skyldighet för verksamheten att organisera om.

Till sist, har det på senare år tillkommit ett rätt att överlåta tillfällig föräldrapeng till exempelvis mor- eller farföräldrar. Denna rätt omfattar ännu inte rätten att gå ned i arbetstid.

Sammanfattningsvis så ger lagen inget stöd för att tvinga en arbetsgivare att mot sin vilja acceptera en nedgång i arbetstid från en anställd som vill gå i deltidspension.

Vad säger kollektivavtalen?

Vi har ca 1000 kollektivavtal i Sverige. I många av dem finns skrivningar om kollektivavtalad deltidspension eller så kallad flexpension. I praktiken innehåller de 2 delar.

  1. En viss avsättning i % på bruttolönen (ca 2%) som administreras genom tjänstepensionsinbetalningarna.
  2. En rätt att få sin ansökan om ny tjänst med lägre tjänstgöringsgrad seriöst övervägd och besvarad.

I ett av de kollektivavtal för tjänstemän i Installationssektorn, som jag var ansvarig för enades fackförbund och arbetsgivare om följande regler som bara ska ses som ett exempel på hur det kan se ut:

Rätten att få sin ansökan om ny tjänst med lägre tjänstgöringsgrad seriöst övervägd och besvarad gäller från 62 års ålder, svar ska ges inom 2 månader. Om ansökan beviljas gäller inte längre företrädesrätten till högre tjänstgöringsgrad.

På det mycket tongivande Teknikavtalet IF Metall för arbetare gäller motsvarande regler, men åldern är istället 60 år.

Våra domstolserfarenheter

Vi har haft en tvist av intresse för temat pension. Det gällde en utländsk arbetstagare som för sin arbetsgivare visat upp ett beslut om att han skulle börja ta ut sin svenska pension. Detta tog arbetsgivaren som inteckning för att arbetstagaren gick i pension vilket också förstärktes av lång frånvaro på grund av en trafikolycka i dennes hemland.
Plötsligt en dag hörde arbetstagaren av sig och ville arbeta varpå arbetsgivaren svarade att ”vi har inget arbete”, ett svar som togs som ett avsked med krav på allmänt och ekonomiskt skadestånd som följd.
Tvisten gjordes upp genom en överenskommelse, men lärdomen är att det i Sverige går alldeles utmärkt att arbeta och ta ut pension samtidigt, ofta även med tjänstepension. Så om beskedet inte kommer från arbetstagaren månaden när denne fyller 69 år så se till att arbetstagaren skriftligen säger upp sig.
Det hade varit helt annorlunda om Försäkringskassan fattat beslut om hel sjukersättning. Då lämnar du som arbetsgivare bara över ett skriftligt besked om att anställningen avslutas med omedelbar verkan.

Hur kan vi hjälpa dig? ​

Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med att arrangera en deltidspensionering med eller utan stöd i kollektivavtal.

Andra Guider

HR

Det nya lönetransparensdirektivet som antagits av EU syftar till att stärka principen om lika lön för kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete, likalöneprincipen. Genom att skapa ökad insyn i lönesättningen och förhindra lönediskriminering och ojämlikheter i löner, är förhoppningen att främja ett mer jämställt arbetsliv. Det nya direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast juni 2026, och i maj 2024 väntas utredningen vara klar om hur det ska implementeras.

Arbetsrätt

I takt med att julen närmar sig väcks frågor kring gåvor och julfirande. Det är viktigt för både arbetsgivare och anställda att förstå de regler och riktlinjer som gäller för julklappar, bonusar, oönskade och önskade gåvor, samt hur dessa hanteras ur ett skatte- och arbetsrättsligt perspektiv.

HR

Med anledning av det oroliga läget i vårt närområde kan det vara av intresse för dig som arbetsgivare att få lite information om vad som i dag gäller vid ledighet från arbetet för att delta i aktiviteter för uppbyggnaden av vårt totalförsvar. Det är också läge att informera sig om vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen beslutar om skärp eller högsta beredskap.